Astăzi rucsacul ABS mi-a salvat viața. Mulțumesc!

rucsac ABS in action

Ca magazin de echipament montan, ne-am specializat de ani de zile în importarea și distribuirea unor echipamente de foarte bună calitate care, printre altele, îți pot salva chiar viața.

Aceste produse pot fi apreciate la adevărata lor valoare de cei care se expun frecvent pe munte, schiori, alpiniști, snowboarderi sau membrii Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM) din România.

Un simplu SMS primit zilele trecute, ne-a confirmat că eforturile noastre din ultimii ani, de a aduce echipament tehnic de calitate, pe o piață a produselor ieftine – așa cum este România, nu au fost în zadar:

”Astăzi rucsacul vostru mi-a salvat viața. Mulțumesc!”.

Un mesaj primit de la unul din utilizatorii români ai rucsacului ABS, echipament de salvare din avalanșă pe care-l aducem în România de aproape 10 ani.

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu persoana prinsă de avalanșă, vă putem oferi câteva detalii despre avalanșă:

Vezi mai multe fotografii

Data: sâmbătă, 7 martie 2015. Munții Leaota (zona vf. Sf. Ilie).

Activitatea: grup cu snowmobilele.

Tipul avalanșei: depozit de plăci de vânt

Expunere: avalanșa a avut loc pe o pantă de aprox. 35 grade înclinație (mai mare imediat sub creastă), cu expunere nord – vestică

Avalanșa s-a declanșat o dată cu ruperea unei cornișe de zăpadă și a plăcilor de vânt formate în depozitul de acumulare de sub creastă, ca urmare a supraîncărcării zăpezii cu snowmobilul.

La punctul de plecare, pe linia de fractură de aprox. 40m lungime, grosimea stratului de zăpadă a fost de aprox. 3m (depozit creat de vânt).

Avalanșa în plăci s-a pornit în gol alpin, dar mai jos a fost canalizată de-a lungul unui vâlcel cu copaci, prin pădure.

Persoana prinsă în avalanșă a declanșat rucsacul și a curs cu zăpada, menținându-se tot timpul la suprafață cu mișcări de înot. După aproximativ 80-100m de curgere cu avalanșa, a reușit să se prindă de crengile unui brad, smulgându-se din zăpada care a continuat să curgă pe vâlcel.

Dacă localizarea persoanei din avalanșă de către coechipieri a fost rapidă și nu a fost nevoie de săparea în zăpadă – acesta fiind la suprafață și fără lovituri, s-a muncit aprox. 4 ore pentru localizarea și dezgroparea snowmobilului din zăpadă.

Încă o avalanșă cu final fericit, dacă se poate spune așa, mulțumită rucsacului original ABS Twinbag.

”Stay on top to stay alive” – motto-ul celor de la ABS, s-a confirmat încă o dată.