Atelier de instruire în domeniul avalanșelor
Zilele acestea s-a desfășurat în zona Brașov primul atelier de instruire în domeniul avalanșelor organizat de către colegii de la Rucksack Mountain Guides.
Atelierul s-a desfășurat pe o frumoasă ninsoare, având ca tematică reîmprospătarea cunoștințelor despre utilizarea echipamentului de salvare din avalanșă standard: DVA, lopată, sondă.
S-a folosit intensiv echipamentul standard care ar trebui să fie în dotarea tuturor celor care merg iarna pe munte, în diferite scenarii mai simple și mai complexe.
Astfel s-a putut învăța, respectiv înțelege cum funcționează și cum se identifică mai bine și mai rapid, persoanele îngropate sub zăpadă.
Ca metodă de căutare precisă s-a folosit ”metoda germană”, introdusă în România de către ghidul Marian Anghel în anul 2014 și folosită ca metodă de bază de către Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).
Aceasta presupune parcugerea unor pași specifici la căutarea fină, astfel încât la final să fie localizată victima cu ajutorul sondei chiar din prima. Este ceea ce se numește ”punct ochit – punct lovit”!
La începutul lunii ianuarie va avea loc un nou atelier de instruire în avalanșe.
Mai multe informații pe site-ul Rucksack Mountain Guides.