Apariție nouă: cartea ”Alpinistul fără mâini… și fără picioare”

Cartea "Alpinistul fără mâini... şi fără picioare"

În iarna 1998/1999, o echipă de doi tineri alpiniști britanici intră în peretele nordic din Les Droites, masivul Mont Blanc, într-o tentativă de ascensiune hivernală. Cei doi – Jamie Fisher și Jamie Andrew – nu erau novici, ci aveau un bagaj serios de cunoștințe în domeniu (două tentative de iarnă în Eiger și în Garhwal, succese diverse în Alpii etc.).

După ce reușesc să urce peretele nordic de 1.000m într-o zi jumătate (iarna!), o furtună îi lovește din plin, în partea finală a traseului, obligându-i să se oprească în creasta somitală pentru bivuac, într-o șa cunoscută sub numele de ”breșă”, locul unde se termină mai multe trasee faimoase din perete. Pe parte opusă peretelui, urma retragerea relativ simplă (comparativ cu peretele nordic), pe ghețarul din spate și până la cabana Couvercle. O retragere pe care nu au mai făcut-o niciodată.

Furtuna continuă de zăpadă, urmată de un vânt puternic și frig extrem (până la -60 în combinație cu vântul), i-a determinat pe cei doi Jamie să rămână blocați în creastă, singurul loc orizontal și ferit de avalanșe. Deși relativ bine echipați și pregătiți, rezistența celor doi se erodează de la o zi la alta, pentru ca, după cinci nopți de coșmar, să fie scoși cu elicopterul în extremis, într-o fereastră de acalmie a furtunii. Doar unul din cei doi Jamie mai era în viață, al doilea murind de hipotermie.

După coșmarul de pe munte, Jamie Andrew se trezește înapoi la viață într-o lume total nouă: cea a persoanelor cu handicap. Datorită degerăturilor suferite, la mai puțin de 30 de ani devine una din puținele persoane din lume cvadruplu amputate.

Urmează povestea ascensiunii înapoi la viață, pe care Jamie trebuie s-o facă, de data asta fără mâini și fără picioare, echipat doar cu un psihic puternic. Și reușind, de data asta!

O carte fascinantă despre munte și psihologia umană, care poate fi achiziționată din magazinul nostru.