Cum să ne alegem șosetele impermeabile Sealskinz

Sealskinz. sosete

Șosetele sunt acele accesorii minore de multe ori ”ignorate” total de cei care merg în natură.

Dar indiferent cât de buni și scumpi sunt pantofii de alergare sau cât de aderentă este talpa bocancului pe o piatră udă, tura poate fi un coșmar datorită șosetelor ude.

Bășicile, ciupercile, frigul și discomfortul general sunt elementele uzual prezente atunci când ai picioarele ude.

Nu dorim să discutăm aici despre șosete la modul general, pentru că sunt multe articole în limba română pe acest subiect. Vom discuta în schimb despre acele șosete mai speciale, care sunt impermeabile.

Pentru a fi sigur că o să te bucuri de mersul în natură, fie că-i drumeție, alergare, bicicletă, alpinism, sesiune foto, caiac sau schi, o pereche bună de șosete impermeabile în picioare este un ”must” – cum spun englezii.

Șosetele impermeabile trebuie să păstreze un echilibru între protecție și confort. Dacă vrei doar o membrană ca să țină lichidul ”afară”, atunci o simplă pungă de plastic în jurul picioarelor este suficientă. Dar nu te aștepta să fie o chestie foarte plăcută!

Șosetele impermeabile trebuie să respire, să fie permeabile la transpirație. În caz contrar, picioarele se vor uda de la transpirație, chiar și pe o zi foarte uscată.

Sealskinz este prima firmă din lume care a produs șosete impermeabile și în continuare este cel mai bun producător în domeniu, lucru ce nici nu este de mirare, ținând cont că sunt din UK.

Conform unei statistici recente, în Marea Britanie plouă 150 de zile pe an, aproape o zi din două… Cu toate acestea, britanicii sunt mari pasionați ai mersului în natură, indiferent de condițiile meteo. Pentru ei, soarele este doar un bonus la tură!

La noi situația variază în funcție de zona geografică. La câmpie plouă în medie 40 – 70 zile pe an, în timp ce la munte situația este aproape ca în UK: între 100 – 140 zile pe an.

Unul din motto-urile Sealskinz este foarte elocvent pentru filosofia producătorului: ”Necesitatea este mama invenției” (Necessity – the mother of invention).

Noi lucrăm cu britanicii de la Sealskinz de aproape 10 ani de zile, timp în care am vândut în România mii de șosete Sealskinz, impermeabile la apă. Suntem inclusiv sponsori oficial al Societății Ghizilor și Liderilor Montani, profesioniști români care stau pe munte cea mai mare parte a timpului!

Am observat cum au crescut de-a lungul anilor (noi o dată cu ei!) și cum au reușit să modifice percepția pasionatului englez de outdoor, sceptic inițial cu privire la impermeabilitatea și reala funcționalitate a șosetelor.

Dintr-un anumit punct de vedere, la apariția pe piață funcționalitatea șosetele impermeabile la apă a fost privită foarte sceptic de mulți, deși este relativ simplu de demonstrat dacă este adevărat sau nu.

La fel a fost cu ani în urmă și cu rucsacul de avalanșă ABS care abia acum, după mai bine de 30 de ani de lobby și prezentare a rezultatelor (97% rată de supraviețuire), este acceptat de toată lumea că… chiar funcționează!

Principiul de funcționare al șosetelor Sealskinz este unul simplu, triplu strat:

- Stratul 1 (interior), din material ce absoarbe de pe piele și elimită transpirația spre exterior, ținând cald în același timp. În cele mai multe cazuri se folosește lână Merino;

- Stratul 2 (mijloc), care este o membrană hidrofilă (!) folosită de Sealskinz pentru a absoarbe transpirația din interior și a o evacua spre exterior, în timp ce blochează pătrunderea apei din exterior. Permeabilitatea membranei la transpirație este de peste 65% WVP.

- Stratul 3 (exterior), din poliester sau nailon (poliamidă) în amestec cu alte fibre, inclusiv elastan;

Datorită acestui principiu simplu pe straturi, prin eliminarea sau adăugarea de straturi în construcția lor, șosetele pot fi purtate atât vara cât și iarna direct, fără nici o altă pereche de șosete în interiorul lor.

Șosetele impermeabile Sealskinz se pot alege în funcție de cel puțin două caracteristici importante: grosime (protecție termică) și înălțime pe gambă (tip de activitate).

Grosimea șosetelor Sealskinz este evidențiată prin numere de la 1 la 5, astfel:

- șosete subțiri, de vară (grosime 2-3), precum Thin Socklet, Thin Ankle sau Thin Mid;

- șosete groase, de toamnă/iarnă (3-4) precum Mid Mid, Mid Knee sau Trekking;

Înălțimea șosetelor Sealskinz variază de la nivelul cel mai de jos (sub gambă – model Thin Socklet), până maxim la genunchi – model Mid Knee.

Pentru activități precum alergare, ciclism sau simple plimbări urbane sau outdoor, recomandăm șosetele mai subțiri și mai joase (gama ”Thin”), potrivite în pantofii sport ușori și aerisiți.

Pentru drumeție, carpatism sau MTB în condiții de noroi, recomandăm șosetele mai înalte și mai groase, din gama ”Mid”.

Pentru schi, motociclism sau alte activități outdoor unde se folosesc bocanci sau cizme înalte, șosetele ”Mid Knee” sunt foarte
potrivite.

De altfel, producătorul a realizat și o clasificare a șosetelor în funcție de activitate: outdoor, run, road, MTB… care se poate găsi pe site-ul oficial.

Special pentru ciclism în condiții meteo dificile, există o gamă specială de ”supra-șosete” care se încalță peste pantofii de ciclism precum husa ”Lightweight”, cea de neopren sau supra șoseta.

Spre deosebire de toate celelalte produse care folosesc membrane speciale, șosetele Sealskinz nu necesită o întreținere specială sau detergent special. Un singur lucru este important: temperatura apei de spălare (manual sau automat) să nu depășească 40 grade Celsius (regimul ”Sport” la orice mașină de spălat spală la 30 de grade).

Șosetele Sealskinz au fost folosite cu succes și de către români în diferite condiții meteo și pe diferite meridiane ale globului.De aceea, spălarea șosetelor se recomandă cu interiorul scos în exterior și la fel uscarea lor în aer liber. Datorită membranei impermeabile, șosetele nu se usucă forțat la o sursă de căldură.Fiind impermeabile la apă, sunt implicit impermeabile la vânt.

De exemplu,”Carpathian Man” (Luci Clinciu – Zărnești) a fost cu ele în picioare, atunci când a alergat și mers pe schiuri și role timp de o lună, de-a lungul munților Carpați, pentru a face integral lanțul carpatic românesc.

De asemenea, pe durata a trei săptămâni s-a urcat pe vârful Khan Tengri (7.010m alt.) cu aceste șosete în picioare și chiar iarna trecută (2015/2016), o echipă de trei români a traversat Cercul Polar pe schiuri și cu sănii după ei, folosind produsele Sealskinz.

Ca magazin ultra specializat pe echipament outdoor, de ani de zile aducem în România produse inovative, care vin în sprijinul pasionatului de natură atunci când apar probleme. Așa cum sunt șosetele Sealskinz.

Întreaga colecție Sealskinz în România o găsiți pe site-ul nostru și evident, vă stăm la dispoziție pentru mai multe informații pe site-ul nostru sau pe pagina de Facebook.