Expediție Pamir – Pik Lenin (7.134m)

Lyofood. Expeditie. Pamir. Tian Shan

În următoarele săptămâni în munții Pamir – Kirgistan, la granița cu China, se va desfășura o nouă expediție organizată de colegii noștri de la Rucksack Mountain Guides. Și ca în toate expedițiile, mâncarea Lyofood ocupă un loc important în furnizarea de energie participanților.

Obiectivul acestei expediții de alpinism ceva mai lungi este de a urca la peste 7.000m altitudine – Pik Lenin, unul din cei cinci șapte miari din zona Asiei Centrale.

După ce în 2015 au reușit să atingă cel mai nordic șaptemiar din cei cinci – Khan Tengri (7.010m alt.) pe ruta nordică, de această dată și-au propus să urce Pik Lenin sau Ibn Sina (Avicenna) pe creasta nord vestică.

După aterizarea în Osh, membrii expediției se vor deplasa terestru până în tabăra de bază (3.600m alt.), aproape de granița cu China cu care, de altfel, Kirgistanul împarte vârful.

Pentru atingerea altitudinii maxime din tabăra de bază, conform planificării, se vor face câteva tabere intermediare la 4.400m, 5.300m și 6.100m. Din ultima tabără se pleacă spre vârf dintr-un singur ”push” relativ lung (+1.000m dif. de nivel), între 6.600 – 6.800m fiind și zone ceva mai tehnică și mai expusă.

Dacă aclimatizarea merge ok și nu sunt probleme medicale sau de condiție fizică, atunci ține doar de condițiile meteo ca ascensiunea vârfului să se facă fără probleme deosebite.

Echipa este formată din cinci alpiniști, toți cu experiență la peste 5.000m alt. unii depășind deja cota de +7.000m, tot în cadrul expedițiilor Rucksack Mountain Guides: Dinu Dușceac, Adrian Rendiuc, Horia Vintilă, Cristi Todor și Marian Anghel.

Pe pagina de Facebook se poate urmări statusul expediției, pe măsura desfășurării și a informațiilor primite din tabăra de bază.

Mult succes tuturor!