Expediție pe schiuri în Laponia

Laponia

În perioada 8-17 martie a.c. un grup de șase alpiniști și schiori români din București, Brașov și Timișoara, au fost plecați în nordul Europei, Laponia suedeză, unde au parcurs ceea ce se numește ”Kebne Haute Route” cu urcare la final și pe cel mai înalt vârf din Suedia (Kebnekaise, 2.108m).

Ne bucurăm să vedem că mâncarea dezhidratată Lyofood a fost principala sursă de hrană și energie la temperaturile scăzute de la Cercul Polar.

 

Pe parcursul circuitului de aproximativ 65km (+ 5.000m diferență de nivel), datorită condițiilor meteo potrivite în majoritatea zilelor (vânt slab, fără precipitații, -15/-20 grade temperatura medie în aer, -28 grade extrem) și a bunei pregătiri fizice/tehnice a participanților, au fost urcate și alte câteva vârfuri interesante pentru schi și alpinism (Saelka, Tjaktja, Kebne) .

Turismul montan tradițional în zona artică, mai ales dincolo de Cercul Polar, este pe schiuri de fond și sănii (pulka) sau cu săniile tractate de câini, de-a lungul văilor glaciare.

Grupul de români a fost atipic, atât datorită modalității de deplasare (pe schiuri de tură) cât și a faptului că a venit dintr-o țară ”exotică”, care practic nu există în turismul relativ scump din zona arctică.

Întreaga infrastructură turistică din munții scandinavi este deosebită față de cea din Europa Centrală, sau cea din Carpații românești, în sensul în care marcajele lipsesc cu desăvârșire iarna (cu excepția traseului consacrat – Kungsleden cu ramura clasică spre Nikkaluokta) iar toate cabanele sunt cu autoservire, de la tăiat lemnele pentru căldură, transportat apa de la copcă sau încălzit și preparat mâncarea personală (nu există mâncare caldă).

Mai multe detalii, fotografii și informații se pot găsi pe site-ul www.rucksack.ro