Ghidarea montană din România recunoscută internațional

UIMLA mare

Ne face o mare plăcere și onoare să fim sponsorii unei asociații profesionale precum Societatea Ghizilor!

Două din cele mai bune branduri aduse de noi în România sunt utilizate în mod curent de membrii SGLM:

- șosetele impermeabile Sealskinz;

- rucsacii de salvare din avalanșă ABS;

Pe 8 aprilie 2017, în cadrul adunării generale a UIMLA ce a avut loc lângă Geneva, România a fost acceptată în unanimitate ca țară membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Asociațiilor de Lideri Montani Internaționali (UIMLA*).

România devine astfel a patra țară din Convenția Carpatică, alături de Cehia, Polonia și Slovacia, ce aderă la acest for internațional al liderilor montani, respectiv a 17-cea țară la nivel mondial.

Acceptarea românilor** în acest for internațional, alături de alte țări cu mare tradiție în turismul montan activ, este un moment istoric, o premieră pentru țara noastră.

Este pentru prima dată în istoria de peste 120 de ani de ghidare montană în Carpații noștri, când nivelul de pregătire profesională din România (!) este recunoscut și echivalat internațional.

Această recunoaștere survine după patru ani de când Societatea Ghizilor (SGLM) și-a exprimat oficial intenția de aliniere la standardul internațional pentru drumeție montană, aceasta fiind principala activitate turistică din Carpații românești.

De-a lungul celor patru ani de ”membru aspirant”, mai multe delegații internaționale au sosit în România pentru a observa cursul românesc de formare profesională organizat de Societatea Ghizilor și mai ales implementarea corectă a standardului internațional.

Cursul de ”lider montan internațional” (IML) are o durată de minim doi ani și este realizat de SGLM în colaborare cu instituții și organizații partenere precum:

Smurd Romania;
- Jandarmeria Montană - Centrul Montan Sinaia;
- centre Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont ;
- Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate (AAANP)
Asociația de Ecoturism din România;

Mai multe informații despre avantajele acestei afilieri internaționale se pot citi pe site-ul Societății: www.ghizimontani.org

*UIMLA are sediul în Franța și este una din cele două uniuni profesionale recunoscute și acceptate internațional pentru reglementarea și standardizarea profesiei de ghidare montană, alături de UIAGM (Elveția).
UIMLA este uniunea care se adresează mai ales țărilor cu zone montane fără ghețari, așa cum este cazul României.

**Societatea Ghizilor și Liderilor Montani ”Carpați” (SGLM) este asociația profesională românească ce reprezintă România în cadrul UIMLA.
SGLM are sediul social în Sibiu și astăzi reunește ghizi și lideri montani din România și din alte țări, activi profesional în țara noastră.