Himalaya. Gurja Himal 1985

Recent a apărut la editura România Pitorească o nouă carte în colecția Verde (cartea cu nr. 13).
Marian Anghel – președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM) a făcut, ca de obicei în ultimii ani, o recenzie a cărții.
”Astăzi, câți din cei care merg pe munte în România mai știu, îi interesează și pot spune când au ajuns în Himalaya primii alpiniști români?
Cehoslovacii au fost printre primii est europeni care au ajuns în Himalaya, organizând prima lor expediție la finalul anilor 60, pe Nanga Parbat (1969)…
Polonezii au reușit ca în 1974 să ajungă pentru prima dată la peste 8.200m altitudine în Himalaya, pe vf. Lhotse…
Ex–yugoslavii și-au scris numele pe vf. Everest în 1979, reușind să urce o rută în premieră…
La rândul lor, bulgarii au atins primul optmiar în 1981 (Lhotse) pentru ca apoi să se atingă vârful Everest în 1984…
Dar românii?
…O carte care merită cumpărată și citită de toți cei interesați de istoria alpinismului și care poate ”au uitat” cum era societatea românească în perioada comunistă.
Deși se vorbește despre munte și alpinism într-o țară străină și îndepărtată, dincolo de rânduri se poate citi cu ușurință despre probleme specifice românești: alpiniști care nu trebuie amintiți – fugiți din România comunistă… frica de a nu rămâne și alți alpiniști fugari prin afara țării sau teama de a nu fi prins cu dolari în posesie.
Cartea ”Himalaya. Gurja Himal 1985” este extrem de valoroasă, dar tristă, așa cum a fost de altfel și România anilor 80…”
Mai multe cărți de munte și hărți de calitate pot fi găsite și achiziționate pe paginile site-ului nostru.
Sărbători fericite și lectură plăcută!