Mâncarea Lyofood la Cercul Polar

mancare liofilizata Lyofood expeditie

Cercul Polar se află la paralela 66°33′46.2″ N, în așa numita ”zonă artică” și delimitează zona care are, pe parcursul unui an, cel puțin o zi (24 ore) de soare continuu, respectiv 24 ore de întuneric.

Pentru aproximativ 15 zile, o echipă de trei români (Cristian Buchiu, Călin Racoti, Marian Anghel) a încercat parcurgerea integrală a faimosului traseu ”Kungsleden” (Laponia, Suedia) care are o lungime totală de 440km.

Deplasarea s-a făcut pe schiuri și cu pulka individuale (sănii) pentru bagaje.

De-a lungul traseul, s-a înnoptat cam în toate variantele posibile, în funcție de cât de izolați (sau nu) au fost față de civilizație: cort, refugiu de urgență, sat sami părăsit (sezonier), cabană închisă cu cameră de iarnă, tabără școlară, cabană deschisă cu saună inclusă, hostel de lux…

Zăpada mare și ceața, din prima parte a traseului s-au dovedit a fi principalele probleme cu care s-au confruntat, frigul de până la -37 grade fiind relativ ”ușor” de suportat în timpul deplasării pe schiuri.

Vezi mai multe poze din cadrul turei la Cercul Polar

Pe parcursul acestei ture arctice, s-a folosit mai ales mâncare liofilizată produsă de Lyofood.

”Bună, calitativă și extrem de ușor de preparat, atunci când ai la dispoziție un timp limitat, zăpadă și o sursă de foc. Ba mai mult, punga golită de mâncare, s-a dovedit a fi extrem de utilă ca farfurie pentru alte tipuri de mâncare (cereale) sau ceai!

Foarte important, pe parcursul acestor zile, a fost faptul că meniul Lyofood a fost variat, atât carnivor (când doream așa ceva) sau din contra, total lipsit de carne sau chiar vegan.

Ca și în cazul expediției din anul precedent de la 7.000m altitudine (Tian Shan, Kazahstan), când am reușit să atingem vârful Khan Tengri pe partea nordică după o lună de zile de aclimatizare, produsele Lyofood s-au dovedit un partener de bază în zone izolate, unde fiecare gram și calorie contează”

(Marian Anghel – ghid montan, președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani)