Noi cărți de munte

Așa cum am obișnuit toți clienții noștri, încercăm să aducem în librăria noastră virtuală cât mai multe cărți și hărți de munte. De altfel, astăzi avem una din cele mai complete și complexe colecții de literatură montană (cărți + hărți).
Recent au intrat pe raft câteva titluri noi de de munte și călătorie, extrem de interesante.
Primele două dintre ele au același autor și anume pe Nicolae C. Dimache, un alpinist mult prea puțin cunoscut în România de azi, datorită conjucturii politice din ultima jumătate de veac:
- ”Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră”;
- ”Oameni și munți”
”Palmaresul escaladelor și turelor de schi-alpinism ale lui Puiu Dimache sunt de-a dreptul uluitoare. Ne este imposibil să înșiruim lista lor.
Să spunem doar că nu lipsesc itinerariile pe care le-a parcurs în Alpi – a escaladat aproape toate vârfurile de 4.000 de metri -, Zermatt, Oberland Bernez, dar și Gurja Himal (Nepal), Broad Peak, până la 7.800 m (Karakorum-Pakistan), Huascaran, 6.768 m (Peru), Cho Oyu (China) ori Hielo Continental Patagonico” (D. Mititeanu).
O altă carte extrem de interesantă este ”Ascensiuni montane” de Radu Țițeica.
Deși autorul este mult prea puțin cunoscut celor care merg astăzi pe munte în România, ”ascensiunile montane” făcute de echipa consacrată sub numele ”frații Țițeica” (Radu + Șerban Țițeica) au stat zeci de ani de zile la baza oricărei ascensiuni în abruptul Bucegilor.
Asta deoarece frații Țițeica sunt cei care au cercetat și au întocmit prima hartă detaliată a abruptului prahovean, în anii 20.
„Nu concep azi ce-ar fi fost viața mea fără ascensiuni, fără luptă cu greul pe munte și fără visările, cu ochii închiși sau deschiși, pe o coamă, în seara de după un sfârșit de cățărare mai grea. De aceea, acum, mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au insuflat dragostea pentru munte.”
Lectură plăcută!