Un nou anunţ legat de kit-urile de via ferrata

Pe 25 februarie s-a dat publicităţii, de către un grup informal al producătorilor, un nou anunţ cu privire la kit-urile de via ferrata.

Acest anunţ survine în urma unei întâlniri tehnice a Comisiei de Siguranţă UIAA (Uniunea Internaţională a Asociaţiilor de Alpinism), care a avut loc recent în Munchen, Germania.

Acesta se referă doar la kit-urile de via ferrata ce folosesc două capete de coardă şi disiparea energiei cu ajutorul unor piese metalice cu mai multe găuri.

După o serie de testări, a reieşit că acestea pot ceda, în anumite situaţii, cu consecinţe fatale. Gradul de risc variază de la un model la altul, foarte importante fiind specificaţiile producătorului.

S-a făcut public şi un tabel al producătorilor de kit-uri de via ferrata, în care se specifică durata maximă de viaţă a echipamentelor, care variază până la maxim 10 ani.

Acest anunţ legat de kit-urile de via ferrata este al doilea în ultima jumătate de an.

Pe 5 august 2012 a avut loc un accident fatal pe o via ferrata în apropriere de Walchsee (Tirol, Austria), în care o persoane a murit ca urmare a ruperii celor două bucle (elastice) ale kit-ului de via ferrata.

sursa: UIAA