Cățărarea sportivă la Jocurile Olimpice

Cățărarea sport olimpic

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a votat în unanimitate să includă cățărarea sportivă în Jocurile Olimpice de Vară de la Paris din 2024. Votul – o decizie provizorie – a avut loc în cadrul celei de-a 134-a sesiuni a CIO, care a avut loc la 24 iunie a.c. la Lausanne, Elveția.

Deși cățărarea sportivă participă și la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 2020, au avut loc o serie de controverse legate de formatul de organizare. Jocurile de la Tokyo vor combina cățărarea viteză în manșă, boulderingul și cățărarea cap de coardă (dificultate) ca un singur eveniment, o singură probă.

Formatul combinat a fost criticat în cadrul comunității, dar a fost un compromis necesar. Federației Internaționale de Cățărare Sportivă (IFSC), organismul internațional de conducere pentru cățărarea competitivă, i-a fost alocată doar o medalie pe sex pentru Jocurile de la Tokyo.

Potrivit unui video lansat de IOC Media, formatul pentru Paris 2024 va extinde numărul de medalii alocate cățărării sportive la două pe gen. Prin urmare, concursul va fi împărțit prin specializare.

Boulderingul și cățărarea dificultate vor continua să fie combinate ca un singur eveniment, dar cățărarea viteză va fi propriul eveniment separat.

Detalii aici:

https://www.climbing.com/competition/olympic-committee-unanimously-votes-to-include-sport-climbing-in-paris-2024-games/?fbclid=IwAR0EBgnNjifpgSXhCH69Wc7w-NKoez9ExFLPQUxZilbTQsWzc3T8PdzYeDM