Impactul negativ al stațiunilor de schi

Pista schi Tre Cime. Stire

Alpii înseamnă pentru o mare parte din români schi pe pârtiile excelente din Austria, Italia, Franța sau Elveția.

Dar prea puțini sunt cei care se gândesc și la reversul medaliei, impactul negativ uriaș pe care-l au aceste stațiuni de iarnă asupra muntelui, cu tot ceea ce înseamnă el.

Un amplu material despre impactul negativ sesizabil deja al dezvoltării stațiunilor de schi în Alpi în ultimele decenii, a apărut recent în limba germană (OeAV).

Construcția și funcționarea stațiunilor de iarnă afectează aproape toate habitatele și speciile din munții Alpi.

De asemenea, afectează stabilitatea solului pe versanții montani. Lucrările de amenajare a drumurilor de acces, a construcțiilor adiacente și a pârtiilor de schi poate provoca sau chiar amplifică alunecările de teren și a noroaielor.

“Planificarea pistelor, a drumurile de acces și construcția elaborată de instalații de înzăpezire au determinat efectiv dezgolirea și pustiirea peisajele noastre montane. Peisaje întregi sunt reconstruite pentru a se adapta pantele de schi la nevoile schiorilor medii și la cerințele producătorilor de zăpadă artificia”, după cum spune Liliana Dagostin în numele OeAV (Asociației Alpine Austriece).

Există 55 mari statiuni de schi alpin în Alpi, mai mari de 2.000 de hectare: Franța (20), Austria (17), Italia (10) și Elveția (8).