Noi cărți de munte

Escursiuni in munti

Două noi titluri au apărut pe rafturile noastre, cărți de munte frumoase, de colecție.

1. ”Escursiuni pe munții Țerei Bârsei și a Făgărașului”

Jurnalul de călătorii montane al lui Ioan Turcu ”protonotar pensionat al Comitatului Făgăraș”, publicat  în limba română în 1896 în Ardeal, cu mai bine de 10 ani înainte de cartea moldoveanului Calistrat Hogaș, reprezintă una din primele cărți de turism montan în limba română.

Cartea descrie o serie de excursii (”escursiuni”) în Făgăraș, Piatra Craiului și Bucegi făcute în anii 1880 – 1890, ”din punctul La Om de pe Bucegiu pănă dincolo de Negoiul”.

 

2. Asociația Brașoveană de Schi (KSV)

Brașovul a fost și în continuare este un loc important pentru schiul românesc și turismul montan în general.

Cartea ”Asociația Brașoveană de Schi 1905 – 1930” descrie începuturile schiului în Carpații românești (partea transilvăneană) și apariția primei asociații de schi de pe teritoriul țării (Der Kronstaedter Schiverein – KSV), activități unde comunitatea săsească a jucat un rol capital.

Cu mult înainte de Niculae Baticu, Nicu Comănescu, Clubul Alpin Român, Mihai Haret, frații Țițeica, ghizii Butmăloi și Gelepeanu… astăzi mai cunoscuți pasionaților de munte din România, brașoveni ”necunoscuți” cu nume germane făceau ascensiuni de iarnă pe vf. Postăvaru la mijlocul secolului XIX, primele ascensiuni de iarnă în Piatra Craiului (1883) și Bucegi (1884) și multe ture pe schiuri sau rachete în Bucegi, Făgăraș, Piatra Craiului sau Piatra Mare.

În carte este descrisă și importanta vizită la Brașov din 1907, a faimosului Mathias Zdarsky. pionier al schiului alpin în Europa, inventator .