Ianuarie 2024 – atelier de nivologie și avalanșe

ABS logo

Ca în fiecare an, în colaborare cu Școala Rucksack și cu inventarorul și producătorul de rucsaci ABS Avalanche Airbags din Germania, organizăm un atelier de pregătire în studiul zăpezii (nivologie) și interpretarea avalanșelor de zăpadă.

Acesta va avea loc în perioada13/14 ianuarie în munții Bucegi, lângă Brașov, locația exactă urmând să fie stabilită în funcție de cantitatea de zăpadă existentă în acel moment.

Atelierul de studiul zăpezii și a avalanșelor se adresează persoanelor interesate să își dezvolte propriile abilități de interpretare a riscului de avalanșă, indiferent dacă sunt la drumeție, schi sau alpinism.

De-a lungul celor două zile pline ale atelierului se vor face exerciții practice în zăpadă, începând de la nivel micro (cristalele de zăpadă și a relațiilor dintre ele și avalanșe) pentru ca mai apoi să se discute despre zăpadă și avalanșe, metode de evitare și în final – atunci când este cazul, căutarea și salvarea victimelor îngropate de zăpadă.

Este un atelier cu multe exerciții în teren și teorie în sală, condus de către Marian Anghel, Schi und Hochtouren Uebugsleiter austriac, ghid montan și IML, în prezent vicepreședintele ”Union of International Mountain Leader Associations” (UIMLA).

Activitățile vor avea loc indiferent de condițiile meteo și presupun deplasarea în teren pe schiuri sau pe rachete, în cazul celor care nu știu să schieze.

Mai multe informații pe www.rucksack.ro

 

Atelier de avalanșe Bucegi

banner shop

La mijlocul lunii februarie 2023 a avut un loc atelierul de nivologie și avalanșe organizat de către Rucksack Mountain Guides.

Pe lângă partea de teorie absolut necesară pentru a înțelege ”misterioasa” lume a cristalelor de zăpadă, a avalanșelor și în general, a tot ceea ce ține de zăpadă și comportament uman, în cadrul atelierului s-au făcut multe exerciții practice de detaliu precum studiul straturilor de zăpadă sau căutarea și identificarea victimelor sub zăpadă.

Interpretarea zăpezii și analizarea avalanșelor este o întreagă știință care nu poate fi cuprinsă pe deplin în doar două zile, oricât de intense ar fi ele. Dar cei care mergem pe munte ca turiști, nu avem nevoie de știință ci de elemente practice, utile și ușor de înțeles la nivelul practicantului de alpinism sau schi de tură.

În cadrul atelierului au fost prezentate ultimele modele de rucsaci ABS cu sistem de declanșare mecanic EasyTech precum și alte accesorii produse de către ABS:

- rachetele de zăpadă gonflabile;

- noile modele de bețe telescopice;

Call: reîncărcare sisteme de activare ABS

ABS logo

În vederea pregătirii noului sezon de iarnă 2022/2023, recomandăm tuturor utilizatorilor români de rucsaci ABS să își verifice sistemele de salvare, să își activeze rucsacii ABS și dacă este necesar, să ne trimită unitățile de activare goale (butelie + trăgaci) pentru a fi reîncărcate în timp util.

Detalii privind costurile pentru reîncărcarea unităților de activare ABS se găsesc pe site.

Adresa de livrare:

Rucksack SRL

str. Lungă nr. 53, Brașov, Tel: 0745.33.50.25

Dorim în acest mod să prevenim aglomerația și întârzierea inerentă care apare la începutul sezonului de iarnă, atunci când majoritatea utilizatorilor se decid să își verifice echipamentul de salvare.

Pentru noul sezon de iarnă 2022/2023 firma ABS a pregătit câteva surprize de bun augur pasionaților de zăpadă.

Noua colecție va fi disponibilă spre vizualizare:

- în cadrul atelierului de nivologie și avalanșe din valea Prahovei,  ianuarie 2023;

- la cursul de schi de tură din munții Neamțului/Bucegi, februarie 2023;

- la cursul de alpinism din Bucegi, martie 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carte nouă. Manual de cățărare în teren de aventură

Manual. Anghel_website

Manualul de cățărare pe stâncă în teren de aventură, este primul gândit de un român pentru munții, istoria și pereții din țara noastră.

Apare la ani distanță de ultimul manual de cățărare (și alpinism) apărut în limba română, adică manualul lui Walter Kargel din 1981.

Autorul cărții – Laurențiu Anghel, este un fost cățărător sportiv de escaladă convertit ulterior și promotor astăzi al cățărării tradiționale, ”curate”, în România.

O carte ce nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui pasionat de stâncă și munte, mai ales cățărătorilor care vor să facă tranziția de la panoul artificial și traseele echipate cu protecții fixe, la marii pereți și traseele ”curate”…

Această carte se adaugă colecției noastre de cărți de munte ce poate fi găsită pe site-ul nostru.

 

 

Caracteristici tehnice

Dimensiuni: 16,5 x 23,5cm

Nr. pagini: 260 de pagini, full color

An apariție: 2022

ISBN: 978-973-0-36110-0

 

 

 

 

 

 

 

Nou intrat pe piață: Rucsacul ABS – A.LIGHT TOUR (35/40L)

abs-alight-tour-avalanche-airbag-detail-2

După ce în sezonul precedent 2020/2021 au introdus rucsacul de freeride ABS – A.LIGHT FREE (10/15L/25L), în noul sezon de iarnă firma ABS a introdus noul model special gândit pentru turele lungi pe schiuri: A.LIGHT TOUR.

Noul model de rucsac are volume inter-schimbabile pe principiul vechi Zip On, volume care se prind pe unitatea de bază: 25/30L și 35/40L.

Ținând cont că kitul de avalanșă are un buzunar separat, accesibil din exterior, volumul pentru bagaje de până la 40L este mai mult decât suficient.

Descoperă universul rucsacilor ABS Twinbags disponibili în România!

 

 

 

 

 

 

 

O nouă carte de munte ”Jnepenișul”

Jnepenisul

”Jnepenișul” este un roman-reportaj ce pune în prim plan un eveniment tragic real petrecut în Carpații românești, mai precis în munții Bucegi – Coștila, în urmă cu peste 30 de ani, în timpul unei alpiniade ce avea loc la Bușteni.

La începutul lui octombrie 1983 un club din București organizează un concurs de alpinism în Bucegi – așa numitele ”alpiniade” în epocă, sub egida Federației Române de Turism Alpinism (FRTA).

În timpul desfășurării alpiniadei, un front de vreme rece, ploaie, lapoviță și ninsoare lovește din plin concurenții aflați în diferiți pereți din Coștila. Trei echipe de cățărători se așteaptă una pe cealaltă în creasta văii Albe, după urcarea traseelor faimoase din perete și se rătăcesc prin beznă și viscol, pe poteca de retragere spre refugiul Coștila.

Datorită condițiilor meteo dificile, necunoașterii terenului și a epuizării fizice, grupul se rupe în două și în cele din urmă fiecare grup este nevoit să-și improvizeze câte un bivuac în jnepeniș, pentru a supraviețui unei lungi nopți albe. Doar patru din cei șase alpiniști reușesc.

Câteva săptămâni mai târziu, autorul pornește o cercetare a circumstanțelor în care a avut loc accidentul și nimește într-un ”jnepeniș” de interese obscure și pasare a responsabilității între alpiniști, amestecate cu realitatea politică a momentului, în care nimeni nu își asumă nimic.

Vreau să cumpăr cartea.

 

Caseta tehnică

”Jnepenișul” de Cseke Gabor

Traducerea din lb. maghiară: Ingrid Tomonicska

Consultant de specialitate: Marian Anghel

Nr. de pagini: 340

ISBN: 978-973-0-35375-4

ed. AECO – Galați, 2021

 

 

 

 

 

 

 

Descoperă șosetele Quick Dry de la Sealskinz

Solo Quickdry Ankle

Noua generație de șosete marca Sealskinz, cu un singur strat, au fost gândite și produse pentru cei care au nevoie de șosete foarte subțiri, cu maximă ventilație în condiții de umezeală., la un preț accesibil.

Vezi șosetele Quick Dry

Firele hidrofobe ale țesăturii nu absorb deloc umezeala, dar permit evacuarea vaporilor de apă (transpirație) spre exterior, prin spațiile existente între fire. Astfel, șosetele se usucă rapid, păstrând piciorul uscat și confortabil pentru mult timp.

Deoarece absorția de apă este spre zero, sunt eliminate bătăturile și senzația de umezeală.

Proprietățile excelente anti microbiene previn dezvoltarea bacteriilor, respectiv apariția mirosurilor neplăcute.

Aceste șosete Sealskinz nu sunt impermeabile la apă!

Atelier de nivologie și avalanșe

instruire. avalansa

Atelierul despre zăpadă și avalanșe se desfăşoară pe durata a două zile și se adresează persoanelor interesate de subiect, fie că sunt pe schiuri, pe rachete sau pe colțari.

Un atelier cu multă practică în teren și teorie condus de către Marian Anghel.

CÂND și UNDE

3 – 4 februarie 2021 (miercuri – joi).

Activitățile practice se vor desfășura în munții Bucegi.

Cazarea va avea loc la cabana Diham, pentru a fi aproape de locul activităților practice.

Activitățile vor avea loc indiferent de condițiile meteo sau zăpadă.

Vezi mai multe informații

Parteneri la schiul de tură în Carpați

ABS logo

Lucrăm cu firma germană ABS, cea care a inventat și produs primul rucsac de avalanșă, de peste 10 ani.

În tot acest timp am promovat și vândut acest echipament special de salvare la zeci de români, uneori primind înapoi mesaje de mulțumire după ce au fost prinși în avalanșă și s-au auto salvat datorită rucsacului nostru. Astfel de mesaje ne emoționează și ne motivează să mergem mai departe!

Rucsacul ABS original nu este un simplu rucsac, ci un echipament de salvare într-o situație critică, de o importanță vitală!

Din 1984 și până în prezent există numeroase date statistice pentru acest rucsac care confirmă tot mai mult, de la un an la altul, faptul că acest echipament chiar funcționează!

Iar în ultimii ani, după ce firma ABS a renunțat la licența pentru sistemul vechi ABS, a urmat o explozie de producători și produse similare pe piață care au încercat și încearcă să copie originalul.

 

În fiecare sezon de iarnă încercăm să fim alături de practicanții schiului de tură sau off piste, cei care sunt cei mai expuși la avalanșele de zăpadă. Ne bucurăm să fim parteneri la evenimentele care au loc peste tot în România, cursuri de schi sau competiții, pentru că ne dorim ca pasionatul român de zăpadă să fie conștient de riscurile existene și informat.

În acest moment ne putem întâlni în România aici:

- Ciucaș, 12/17 ianuarie 2021, curs de formare profesională IML;

- Bucegi, 10/14 februarie 2021, curs de inițiere în schi de tură;

- Bucegi, 1/14 martie 2021, curs de pregătire în alpinism;

 Ne dorim să extindem această listă și să fim prezenți în cât mai multe locuri din țară!


Hărți de munte

harta Bucegi

Suntem în perioada post COVID19, când activitățile economice își reiau încetul fluxul de activități – cele care au supraviețuit – iar turismul face primii pași timizi spre relansare.

Muntele este una din primele opțiuni de relaxare a românilor, iar potecile încep să fie umblate din nou de turiști, cu toate cele bune și cele rele.

Hărțile sunt absolut necesare atunci când ne deplasăm în afara localităților, din multiple motive:

- ne ajută să ne localizăm în teren: unde suntem și încotro trebuie să mergem;

- ne ajută să calculăm și să estimăm distanța parcursă sau care urmează să o parcurgem;

- ne ajută să identificăm vârfuri și alte repere din teren;

- în general, ne ajută să avem o viziune de ansamblu a zonei montane în care ne aflăm;

Vezi toată colecția de hărți Zenith.

Pentru toate aceste motive și nu numai, vă oferim una din cele mai bune colecții de hărți existente în România de azi, atât din punct de vedere calitativ (hârtie/format hartă/rezistență uzură) cât mai ales din punct de vedere topografic.

Hărțile Zenith sunt realizate și produse în colaborare cu Asociația de Ecoturism din România (AER) și se adresează exact pasionaților de munte și natură în general.

Vezi toată colecția de hărți Zenith.

 

 

 

 

 

Program de lucru în perioada aprilie – mai

Primavara. Paste

În această perioadă magazinul nostru nu lucrează.

Toate comenzile care vor fi primite în perioada 17 aprilie – 16 mai vor putea fi onorate și livrate începând cu 18 mai a.c.

Vă mulțumim pentru înțelegere și Sărbători liniște cu ocazia Paștelui!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turismul montan în perioada de criză COVID-19

SGLM_Coronavirus

Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM) recomandă ghizilor și liderilor montani să suspende temporar orice activitate turistică comercială și tuturor iubitorilor de natură să rămână acasă, pe cât posibil izolați în familie și să se abțină de la realizarea de ture în natură și excursii montane.

Mai multe despre comunicatul oficial al asociației profesionale se pot găsi pe site-ul www.ghizimontani.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expediție Pamir – Pik Lenin (7.134m)

Lyofood. Expeditie. Pamir. Tian Shan

În următoarele săptămâni în munții Pamir – Kirgistan, la granița cu China, se va desfășura o nouă expediție organizată de colegii noștri de la Rucksack Mountain Guides. Și ca în toate expedițiile, mâncarea Lyofood ocupă un loc important în furnizarea de energie participanților.

Obiectivul acestei expediții de alpinism ceva mai lungi este de a urca la peste 7.000m altitudine – Pik Lenin, unul din cei cinci șapte miari din zona Asiei Centrale.

După ce în 2015 au reușit să atingă cel mai nordic șaptemiar din cei cinci – Khan Tengri (7.010m alt.) pe ruta nordică, de această dată și-au propus să urce Pik Lenin sau Ibn Sina (Avicenna) pe creasta nord vestică.

După aterizarea în Osh, membrii expediției se vor deplasa terestru până în tabăra de bază (3.600m alt.), aproape de granița cu China cu care, de altfel, Kirgistanul împarte vârful.

Pentru atingerea altitudinii maxime din tabăra de bază, conform planificării, se vor face câteva tabere intermediare la 4.400m, 5.300m și 6.100m. Din ultima tabără se pleacă spre vârf dintr-un singur ”push” relativ lung (+1.000m dif. de nivel), între 6.600 – 6.800m fiind și zone ceva mai tehnică și mai expusă.

Dacă aclimatizarea merge ok și nu sunt probleme medicale sau de condiție fizică, atunci ține doar de condițiile meteo ca ascensiunea vârfului să se facă fără probleme deosebite.

Echipa este formată din cinci alpiniști, toți cu experiență la peste 5.000m alt. unii depășind deja cota de +7.000m, tot în cadrul expedițiilor Rucksack Mountain Guides: Dinu Dușceac, Adrian Rendiuc, Horia Vintilă, Cristi Todor și Marian Anghel.

Pe pagina de Facebook se poate urmări statusul expediției, pe măsura desfășurării și a informațiilor primite din tabăra de bază.

Mult succes tuturor!

 

 

Cățărarea sportivă la Jocurile Olimpice

Cățărarea sport olimpic

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a votat în unanimitate să includă cățărarea sportivă în Jocurile Olimpice de Vară de la Paris din 2024. Votul – o decizie provizorie – a avut loc în cadrul celei de-a 134-a sesiuni a CIO, care a avut loc la 24 iunie a.c. la Lausanne, Elveția.

Deși cățărarea sportivă participă și la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 2020, au avut loc o serie de controverse legate de formatul de organizare. Jocurile de la Tokyo vor combina cățărarea viteză în manșă, boulderingul și cățărarea cap de coardă (dificultate) ca un singur eveniment, o singură probă.

Formatul combinat a fost criticat în cadrul comunității, dar a fost un compromis necesar. Federației Internaționale de Cățărare Sportivă (IFSC), organismul internațional de conducere pentru cățărarea competitivă, i-a fost alocată doar o medalie pe sex pentru Jocurile de la Tokyo.

Potrivit unui video lansat de IOC Media, formatul pentru Paris 2024 va extinde numărul de medalii alocate cățărării sportive la două pe gen. Prin urmare, concursul va fi împărțit prin specializare.

Boulderingul și cățărarea dificultate vor continua să fie combinate ca un singur eveniment, dar cățărarea viteză va fi propriul eveniment separat.

Detalii aici:

https://www.climbing.com/competition/olympic-committee-unanimously-votes-to-include-sport-climbing-in-paris-2024-games/?fbclid=IwAR0EBgnNjifpgSXhCH69Wc7w-NKoez9ExFLPQUxZilbTQsWzc3T8PdzYeDM

 

 

 

 

 

 

 

 

Expediție pe schiuri în Laponia

Laponia

În perioada 8-17 martie a.c. un grup de șase alpiniști și schiori români din București, Brașov și Timișoara, au fost plecați în nordul Europei, Laponia suedeză, unde au parcurs ceea ce se numește ”Kebne Haute Route” cu urcare la final și pe cel mai înalt vârf din Suedia (Kebnekaise, 2.108m).

Ne bucurăm să vedem că mâncarea dezhidratată Lyofood a fost principala sursă de hrană și energie la temperaturile scăzute de la Cercul Polar.

 

Pe parcursul circuitului de aproximativ 65km (+ 5.000m diferență de nivel), datorită condițiilor meteo potrivite în majoritatea zilelor (vânt slab, fără precipitații, -15/-20 grade temperatura medie în aer, -28 grade extrem) și a bunei pregătiri fizice/tehnice a participanților, au fost urcate și alte câteva vârfuri interesante pentru schi și alpinism (Saelka, Tjaktja, Kebne) .

Turismul montan tradițional în zona artică, mai ales dincolo de Cercul Polar, este pe schiuri de fond și sănii (pulka) sau cu săniile tractate de câini, de-a lungul văilor glaciare.

Grupul de români a fost atipic, atât datorită modalității de deplasare (pe schiuri de tură) cât și a faptului că a venit dintr-o țară ”exotică”, care practic nu există în turismul relativ scump din zona arctică.

Întreaga infrastructură turistică din munții scandinavi este deosebită față de cea din Europa Centrală, sau cea din Carpații românești, în sensul în care marcajele lipsesc cu desăvârșire iarna (cu excepția traseului consacrat – Kungsleden cu ramura clasică spre Nikkaluokta) iar toate cabanele sunt cu autoservire, de la tăiat lemnele pentru căldură, transportat apa de la copcă sau încălzit și preparat mâncarea personală (nu există mâncare caldă).

Mai multe detalii, fotografii și informații se pot găsi pe site-ul www.rucksack.ro

 

 

 

 

 

Activități de instruire în nivologie și avalanșele de zăpadă

instruire. avalansa

În partea a doua a lunii ianuarie și începutul lui februarie, împreună cu colegii noștri de la Rucksack Mountain Guides, am organizat mai multe ateliere și cursuri de instruire în nivologie și teoria zăpezii.

În total, au fost șapte zile de instruire dedicate tuturor celor care merg pe schiuri, rachete de zăpadă, alpiniști sau simpli drumeți pasionați de iarnă.

Activitățile practice s-au desfășurat în diferite masive din jurul Brașovului, adică: Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi, Piatra Mare și Baiului.

Ele au fost completate cu partea de teorie, absolut necesară atunci când vorbim de înțelegerea în detaliu a fenomenelor nivo meteorologice.

Printre altele s-a discutat inclusiv despre rucsacul ABS care, la ora actuală este cel mai performant echipament de salvare din avalanșă prin simplul fapt că nu acceptă ideea de îngropare sub zăpadă a utilizatorului.

Mai multe detalii despre activitățile de instruire organizate de Rucksack Mountain Guides găsiți pe pagina dedicată.

Ca magazin specializat de munte, suntem implicați direct în educația clienților noștri în tot ceea ce ține de munte, natură, outdoor. Facem acest lucru prin parteneriate cu profesioniști ai muntelui, cum este cazul celor de la Rucksack Mountain Guides sau cu diferite ong-uri serioase, care au demonstrat de-a lungul anilor implicarea lor în sectorul educațional montan.

 

 

 

 

 


Atelier de nivologie și avalanșe

atelier avalansa

După sărbători, în cursul lunii ianuarie 2019, organizăm un nou atelier de două zile în zona Brașovului, special dedicat avalanșelor de zăpadă, în colaborare cu colegii de la Rucksack Mountain Guides.

Două zile cu multe discuții în detaliu și exerciții practice, utile practicanților de schi offpiste/tură, alpinism și nu în ultimul rând, drumeților.

Atelierul va avea loc în zona Brașov, Zărnești, unde există numeroase posibilități pentru exercițiile practice în munții Postăvaru – Bucegi – Piatra Craiului.

Cazarea va fi la pensiune în Zărnești, de unde grupul se va deplasa auto spre locul activităților practice. Acestea vor avea loc indiferent de condițiile meteo sau zăpadă.

În cadrul atelierului se va prezenta pe larg, pe lângă alte echipamente de salvare și rucsacul ABS care este, la ora actuală, cel mai performant echipament de salvare din avalanșele de zăpadă.

La acest atelier există 8 maxim 10 locuri disponibile.

Pentru a participa la acesta, toți participanții trebuie să aibă un echipament minim individual:

- lopată de zăpadă,

- sondă de zăpadă,

- DVA (Detector de Victime în Avalanșă).

- rachete de zăpadă sau schiuri de tură pentru deplasare prin zăpadă.

Participanții care nu au acest echipamentul îl pot închiria contra cost, în limita disponibilităților.

Persoanele interesate de acest atelier pot afla mai multe detalii pe site-ul Rucksack Mountain Guides.

Noi cărți de munte

Escursiuni in munti

Două noi titluri au apărut pe rafturile noastre, cărți de munte frumoase, de colecție.

1. ”Escursiuni pe munții Țerei Bârsei și a Făgărașului”

Jurnalul de călătorii montane al lui Ioan Turcu ”protonotar pensionat al Comitatului Făgăraș”, publicat  în limba română în 1896 în Ardeal, cu mai bine de 10 ani înainte de cartea moldoveanului Calistrat Hogaș, reprezintă una din primele cărți de turism montan în limba română.

Cartea descrie o serie de excursii (”escursiuni”) în Făgăraș, Piatra Craiului și Bucegi făcute în anii 1880 – 1890, ”din punctul La Om de pe Bucegiu pănă dincolo de Negoiul”.

 

2. Asociația Brașoveană de Schi (KSV)

Brașovul a fost și în continuare este un loc important pentru schiul românesc și turismul montan în general.

Cartea ”Asociația Brașoveană de Schi 1905 – 1930” descrie începuturile schiului în Carpații românești (partea transilvăneană) și apariția primei asociații de schi de pe teritoriul țării (Der Kronstaedter Schiverein – KSV), activități unde comunitatea săsească a jucat un rol capital.

Cu mult înainte de Niculae Baticu, Nicu Comănescu, Clubul Alpin Român, Mihai Haret, frații Țițeica, ghizii Butmăloi și Gelepeanu… astăzi mai cunoscuți pasionaților de munte din România, brașoveni ”necunoscuți” cu nume germane făceau ascensiuni de iarnă pe vf. Postăvaru la mijlocul secolului XIX, primele ascensiuni de iarnă în Piatra Craiului (1883) și Bucegi (1884) și multe ture pe schiuri sau rachete în Bucegi, Făgăraș, Piatra Craiului sau Piatra Mare.

În carte este descrisă și importanta vizită la Brașov din 1907, a faimosului Mathias Zdarsky. pionier al schiului alpin în Europa, inventator .

 

 

 

Ofertă achiziție rucsaci ABS

P.RIDE Base Unit_deepblue_back inflated

Rucsacul ABS este cel mai performant echipament de salvare din avalanșă existent pe piață, la această oră.

Statistic, rucsacul ABS Original oferă o șanșă de supraviețuire de 97%, indiferent de tipul de avalanșă. Această statistică este valabilă doar la modelul de rucsac produs de firma ABS din Germania, cea care l-a inventat acum aproape 35 de ani.

Pentru clienții români care doresc să achiziționeze un rucsac ABS P.ride (declanșare prin wifi) sau ABS Light, avem o ofertă specială de Sărbători:

- reduceri față de prețul standard;

- facilități de achiziționare (plata în rate)

- transportul gratuit în România.

Oferta este valabilă doar pentru comenzile făcute în cursul lunii decembrie 2018, până pe 31 decembrie inclusiv.

Vă stăm la dispoziție cu toate detaliile și consultanță, telefonic sau pe email:

Tel: 0745.33.50.25

Email: magazin(at)rucksack.ro

)

Noi modele de rucsaci ABS în România

Unbenannt-1

Sezonul de iarnă se apropie cu repeziciune și este timpul ca toți cei pasionați de zăpadă, să înceapă pregătirea echipamentului.

Din acest sezon aducem în România ultimele modele ABS care, așa cum au obișnuit în ultimii 40 de ani, oferă suficiente lucruri noi și inedite printre care amintim în special modelul ABS P.Ride original.

Având la bază vechiul model consacrat Vario cu avantajele lui (sistemul Twin și Zip On), noul ABS P.Ride avansează câțiva pași în față și aduce alte elemente în plus:

- declanșarea electronică (în loc de pneumatică – nu se mai schimbă mânerul);

- declanșarea colectivă wireless (unic în lume);

- două perne de aer mai mari (unic în lume);

- design îmbunătățit;

Dar modelul Vario nu a fost părăsit cu totul ci a fost îmbunătățit, prin reducerea consistentă a greutății (schimbarea materialelor folosite) și respectiv, punerea lui în vânzare pe piață sub noul nume ABS s. Light.

Iarna precedentă a fost tragică pentru România, cu victime ale avalanșelor de zăpadă în munții Parâng, Călimani, Bucegi și Vrancei. Cu excepția accidentului din Parâng, victimele accidentelor nu au fost deloc pregătiți în vreun fel, pentru avalanșele de zăpadă. Nu doar că nu au avut rucsac ABS în dotare, dar nu au avut nici măcar kitul standard tradițional, format din lopată, sondă și DVA.

Astăzi există numeroase echipamente de salvare din avalanșă care poate crește consistent probabilitatea de supraviețuire la peste 97%, așa cum au confirmat datele statistice în cazul rucsacilor originali ABS Twin.

În calitate de reprezentant al firmei ABS în România, pro dealer, suntem direct preocupați de riscul avalanșelor de zăpadă în Carpații românești, colaborând direct cu singura asociație profesională din România afiliată și recunoscută internațional Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).

Vedeți micul film de prezentare a modelului ABS P.Ride.